.: فرهنگ ایران :.

تغییر به حالت دسکتاپ

آیین نکوداشت حجت‌الاسلام و المسلمین دعایی در کتابخانه ملی برگزار شد

 

مراسم نکوداشت حجت الاسلام والمسلمین سید محمود دعایی سرپرست موسسه اطلاعات با عنوان «سرو سایه فکن» عصر پنجشنبه 17 اردیبهشت با حضور آیت الله سیدحسن خمینی، اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور و شماری از چهره های سیاسی ، اندیشمند، ماندگار، فرهنگی و دانشگاهی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

محقق، دکتر غلامرضا اعوانی ، دکتر دینانی محمدباقر قالیباف، احمد جلالی، غلامعلی حداد عادل، ، مجتبی مطهری ، آیت الله سیدمحمد بجنوردی ، سید کاظم موسوی بجنوردی، مجید انصاری، محمود واعظی ، علی اکبر صالحی، محمدرضا عارف، حجت الاسلام معزی تا فیض الله عرب سرخی ، محسن آرمین، هادی خانیکی، علی اکبر ترکان، محمدرضا خاتمی، محمد علی نجفی، الهه کولایی، محمدجواد مظفر، حمید میرزاده ، سهیل محمودی ، فاطمه راکعی ، خشایار اعتمادی ، حسام الدین سراج ، ساعد باقری، محمد رجبی ، دکتر داوری اردکانی، علی یونسی، احمد مسجد جامعی ، سید حسن قاضی زاده هاشمی، محمدعلی ابطحی، نجفقلی حبیبی، علی ربیعی ، سید هادی خسروشاهی، معیری، حجت الاسلام موسوی لاری، محمدرضا تابش، جلال رفیع و… حضور داشتند.

در ابتدای این مراسم صالحی امیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی پیام حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان را قرائت کرد.

رئیس جمهور در پیامی به آیین نکوداشت خدمات حجت الاسلام سید محمود دعایی، از وی به عنوان " مجاهد خستگی ناپذیر عرصه مبارزه، فکر، فرهنگ و سیاست" نام برد و تصریح کرد: صداقت و وارستگی از خصال دائمی و پسندیده ایشان است که می تواند الگویی مناسب برای اهالی و اصحاب قلم و رسانه باشد.

حق شناسی و سپاس از مجاهدان و فرهیختگان که جلوه های شکر نعمت ها هستند، از تعالیم اسلام و آموزه های فرهنگی ما است و نقشی شایان در نهادینه شدن روحیه قدرشناسی در جامعه دارد.

نکوداشت مقام شخصیت های ارزشمند ملی ، نمادی از تجلیل از خدمتگزاران جامعه است و از دستاوردهای نیکوی این حرکت فرهنگی ، استحکام و گسترش فرهنگ شایسته سالاری در نظام های مدیریتی و بهبود رفتار جمعی است.

اصحاب قلم و اندیشه ، ناشران و مروجان معارف اسلامی و تلاشگران بسط ارزش های بنیادینی چون خردگرایی ، اعتدال و تدبیر هستند و تکریم خدمات انسانی فرهیخته که عمر خود را همراه با ثبات قدم ، سادگی و مشی اعتدالی در راه سربلندی دین و ملک و ملت صرف نموده ، وظیفه ای اخلاقی و ملی و تعالی بخش جامعه است.

 

روحانی متواضعی که تجربه هایی گرانبها همچون حضور فعال و موثر از آغازین روزهای شکل گیری نهضت اسلامی را داراست و بی وفقه دفاع از حقوق مردم و تنویر افکار عمومی را در سنگرهای مختلف خدمتگزاری وجهه همت خود قرار داده است.

او ثابت کرد که در سخت ترین و سهل ترین شرایط نیز می توان از افراط و تفریط دوری گزید و با پیش گرفتن و پیمودن مسیر اعتدال ، به مردم خدمت کرد. ایشان چه در دوران مبارزه و چه در عرصه های سیاسی و فرهنگی طی دهه های سپری شده از نظام جمهوری اسلامی ایران ، همواره در کنار و معتمد امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مد ظله العالی ) بوده و از افتادن در دامن تندروی ها پرهیز کرده است.

صداقت ، وارستگی و سادگی از خصال دائمی و پسندیده ایشان است که می تواند الگویی مناسب برای اهالی و اصحاب قلم و رسانه باشد.

اینجانب با تشکر از برگزارکنندگان و بانیان این مراسم ارزشمند، برای حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای سید محمود دعایی ، این مجاهد خستگی ناپذیر عرصه مبارزه و فکر و فرهنگ و سیاست، توفیق روزافزون و طول عمر با عزت از خداوند بزرگ مسئلت دارم .

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در ادامه آیین نکوداشت حجت الاسلام والمسلمین سید محمود دعایی اظهار کرد: امیدواریم این مراسم تکریم بتواند ما را به هدف متعالی انقلاب و نظام که فضیلت‌خواهی و معرفت خواهی است برساند. هدف از برگزاری آیین نکوداشت برای شخصیت حجت الاسلام والمسلمین دعایی انتقال مفاهیم ارزشی به نسل جدید است که می‌توان با تحولات دنیای امروز انسان‌هایی را شناسایی کرد که از ارزش صداقت، سلامت و سادگی برخوردارند.

در بخش ديگري از این مراسم علی ربیعی ، وزیر کار، رفاه و امور اجتماعی با اشاره به شخصیت سید محمود دعایی اظهار کرد: دعایی شخصیتی اعتدالی، نه به مثابه ادا بلکه به مثابه یک روش و امر نهادینه شده است که حتی کانونی‌ترین نقاط ایدئولوژیک نیز او را این چنین دیده‌اند.

وی با تاکید بر اینکه اعتدال در عمل نیاز امروز جامعه است گفت: دعایی نماد ثبات در روزنامه است و به عنوان نماد ارتباطاتی که همه گروه های سیاسی به او اعتماد دارند نیاز امروز جامعه ایران است.

علی ربیعی با اشاره به فعالیت‌های سید محمود دعایی از رادیو تا مطبوعات اظهار کرد: مهم‌ترین ویژگی که فعالیت‌های آقای دعایی برای وی ساخته است نماد اخلاق در رسانه، سیاست و نماد عمل اخلاقی در جامعه است. دعایی هیچ گاه در عمل از قدرت سوءاستفاده نکرده است و امیدواریم جامعه با شخصیت‌های امثال دعایی و با زیاد شدن افکار وی شاهد بهبود، توسعه و رشد و پیشرفت بیشتر باشد.

سپس مجتبی مطهری فرزند آیت الله شهید مطهری در آیین نکوداشت حجت الاسلام والمسلمین سید محمود دعایی گفت: دعایی از یاران صدیق و خالص حضرت امام است و علاقمند به مقام معظم رهبری و همواره در مسیر ولایت است. دعایی انسانی وارسته و متواضع است که دارای شرح صدر است و از جمله انسان‌هایی است که می‌توان او را به عنوان یک فرد فرهیخته به دنیا معرفی کرد.

وی با تاکید بر اینکه امروز به وجود دعایی و امثال او در جامعه فرهنگی نیاز مبرم داریم اظهار کرد: رسالت دعایی رسالت وصل و اتصال برای فرهنگ و احیای فرهنگ و ادب و هنر است. دعایی تجلی شعر «ما برای وصل کردن آمدیم، نی برای فصل کردن آمدیم»‌است.

وی در پایان گفت: آنچه که در روزنامه اطلاعات و نشریه علمی حکمت و معرفت چاپ شده است تجلی و تجسم میان ادب و هنر و فرهنگ و تمدن است.

همچنین در این مراسم، اسحاق جهانگیری ، معاون اول رئیس جمهور با اشاره به ویژگی‌های شخصیتی حجت الاسلام والمسلمین سید محمود دعایی اظهار کرد: دفاع و حمایت از مفاخر معاصری که گاهی مورد کم توجهی قرار می گیرند از ویژگی‌های سید محمود دعایی است.

اسحاق جهانگیری گفت: دعایی در طول عمر خود اقدامات ارزنده بسیاری انجام داده است و برگزاری مراسم نکوداشت برای وی نمایانگر زحمات اوست.

وی خاطرنشان کرد: یکی از خصوصیات بارز حجت الاسلام والمسلمین دعایی دفاع و حمایتی است که وی از مفاخر معاصر کشور می‌کند؛ دعایی به ویژه در جاهایی که برخی شخصیت‌ها گاهی مورد کم توجهی دستگاه‌های رسمی قرار می‌گیرند به سراغ آن‌ها می‌رود و در غم و شادی آن‌ها کنارشان می‌ماند.

معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه جامعه از حضور و وجود شخصیت‌هایی همچون دعایی بی نیاز نیست گفت: هم دولت و هم حکومت به چنین شخصیت‌هایی نیاز دارند. این‌ها حلقه‌های واصل میان گروه‌های مختلف جامعه هستند. این‌ شخصیت‌ها مترجمانی میان گروه‌ها هستند که همزبانی، همدلی ، مهربانی و عطوفت را به خوبی بلدند.

وی در پایان اظهار کرد: چنانچه در سالی که با عنوان سال همدلی و همزبانی انتخاب شده است بخواهیم الگویی واقعی از همدلی و همزبانی معرفی کنیم، قطعا سید محمود دعایی یکی از این شخصیت‌ها است. امیدواریم که از روش دعایی یاد بگیریم و این روش را در جامعه تکثیر کنیم.

احمد مسجد جامعی دیگر سخنران این مراسم نیز با ذکر خاطره ای درباره شخصیت حجت الاسلام دعایی گفت : وی در تمام سال های زندگی خود به گونه ای رفتار کرد که همه اقشار از ایشان با عشق و علاقه یاد می کنند. ایشان در همه حوزه های فرهنگی و هنری حضور دارند و اگر هم در حوزه سیاست بودند آن را در خدمت اصحاب اندیشه و هنر گرفتند.

محمدرضا تابش نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی نیز در ادامه این مراسم اظهار کرد: سید محمود دعایی شخصیتی بود که سیاست را به ردای اخلاق زینت داد و هیچ‌گاه آزادگی را به قربانگاه مصلحت نبرد.

محمد رضا تابش در ادامه پیام شفاهی سید محمد خاتمی را به آیین نکوداشت حجت الاسلام والمسلمین سید محمود دعایی قرائت کرد.

سپس پیام تصویری آیت الله جوادی آملی به نمایش در آمد. آیت الله جوادی آملی مرجع عالیقدر تقلید در پیامی تصویری به آیین نکوداشت تقدیر از ۳۵ سال خدمات فرهنگی حجت الاسلام و المسلمین دعایی، رسالت مهم مطبوعات را حق نگاری عنوان و تاکید کرد: مطبوعات، رسالت مهمّشان در حق‌نگاری است یک، پرهیز از باطل‌روی، بر صدق‌نویسی است دو، پرهیز از دروغگویی، در خیرروی است سه، پرهیز از شرّخواهی، در حَسن‌روی است چهار، پرهیز از قبیح‌گویی، آنچه قبح دارد و شرّ می‌باد و باطل است و کذب از حوزه قلم باید بیرون باشد تا ذات اقدس الهی به چنین قلمی سوگند یاد کند، به چنین مسطورات و مکتوباتی سوگند یاد کند.

در ادامه این برنامه احمد جلالی نماینده اسبق ایران در یونسکو و از دوستان نزدیک حجت الاسلام دعایی در سخنانی با بیان اینکه این «آسیدمحمود» ما را یاد آن «آسیدمحمود» می‌اندازد، گفت: ما درباره حرکت تاریخ، هگلی فکر نمی‌کنیم، یعنی فکر می‌کنیم شخصیت‌ها در حرکت تاریخ موثر هستند. غروب روز سوم مرداد ۱۳۵۷ بود که من پشت سر آیت الله طالقانی نماز می‌خواندم و ناگهان تلفن زنگ زد و من نماز را قطع کردم و گوشی را برداشتم، دیدم که حاج احمد آقای خمینی است که گفت امام فرموده است همین الان به آسیدمحمود بگو پس فردا نماز جمعه بخواند.

وی اضافه کرد: با توجه به ممنوعیت برگزاری نماز جمعه برای سالها در رژیم گذشته، ما نگران این بودیم که نماز جمعه نگیرد (جمعیت نیایند) و به حاج احمد آقا گفتم شما خدمت امام بگویید که مردم نمی‌دانند نماز جمعه را چگونه باید بخوانند و ما می‌ترسیم که نماز جمعه نگیرد، امام (ره) فرمود احتیاجی نیست چون تایید آسیدمحمود کافی است که نماز جمعه بگیرد و همین طور هم شد.

جلالی در ادامه با بیان اینکه تایید حضور آسیدمحمود دیگر ما در یک فضای دیگر، یعنی فضای رسانه ای کافی است که اهل قلم و مصلحان احساس امنیت و حمایت کنند، خاطره ای دیگر از رفاقت خود با محمد رضا شفیعی کدکنی و سید محمود دعایی نقل کرد.

شهردار تهران سخنران دیگر این مراسم بود که درباره شخصیت دعایی اظهار داشت: سید محمود دعایی هیچ گاه از اعتدال و انصاف عبور نکرد. ایشان در خصایص اخلاقی نام‌آورند و زبانزد خاص و عام‌.

محمد باقر قالیباف که در آیین نکوداشت حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمود دعایی که به پاس بیش از سه دهه فعالیت در حوزه فرهنگ و مدیریت موسسه اطلاعات برگزار شد، سخن می‌گفت‌ خاطرنشان کرد: روزی که جناب آقای دعایی مبارزه را آغاز کردند من و امثال من در دامن مادر بودیم و بعدها نیز در جنگ تحمیلی مسئولیت پاسداشت دستاورد مبارزات ایشان را بر عهده داشتیم و لذا آشنایی من با آقای دعایی به دهه ۷۰ و زمان حضور من در تهران برمی‌گردد.

وی افزود: ادب،‌ گذشت و متانت ایشان برای امثال من یک درس بوده است. ایشان به حق فرزند انقلاب و دست پروده امام بودند و هستند.

در ادامه این مراسم حمید میرزاده ، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز طی سخنانی تصریح کرد: ۹۰ سال است که مردم روزنامه اطلاعات را می‌خوانند و بی‌شک این روزنامه در ارتقای فرهنگ عمومی جامعه موثر بوده است و بیش از ۳۰ سال از این ۹۰ سال در زمان مسئولیت سید محمود دعایی قرار داشته است.

وی افزود: ایشان موسسه اطلاعات را با مدیریت خود به یکی از بزرگترین موسسات فرهنگی و انتشاراتی ایران و منطقه تبدیل کردند و به راستی توانستند این مجموعه گران‌قدر رسانه‌ای را حفظ و صیانت کنند.

میرزاده تاکید کرد: ویژگی‌های متمایز و ارزشمند جناب آقای دعایی برای همه ما یک الگو و یک راهنماست و ایشان در همه مسئولیت‌هایی که داشتند خوش‌قلبی، تدین ، فرزانگی و سادگی را توامان داشتند.

غلامعلی حداد عادل نیز با ذکر خاطراتی درباره حجت الاسلام دعایی که به احیای مدرسه‌ای در سال 1371 در رشته علوم انسانی اشاره داشت و با این‌که در تأسیس مدرسه علوم انسانی همکاری داشته و در همان زمان فرزندش علاقه‌مند به تحصیل در رشته علوم انسانی بوده است، اما از این فرصت برای نفع شخصی و خانوادگی خود بهره نگرفته است ،گفت:خاطره‌ آقای دعایی را مثل عکس زیبا در بهترین جای ذهنم نصب کرده‌ام.

آیت الله سید مصطفی محقق داماد در آیین نکوداشت حجت الاسلام والمسلمین سید محمود دعایی اظهار داشت: در سال‌های گذشته جریان‌هایی بوده که هرکدام توانایی ایجاد تحول در انسان‌ها را دارند و در این میان کسانی را هم دیده‌ایم که هنوز دهانشان بوی شیر می‌دهد و از راه نرسیده مقابل بزرگانی چون دعایی قد علم می‌کنند و می‌خواهند خودشان را کنار او قرار دهند.

محقق داماد با اشاره به اینکه صفای دعایی خصوصیت بارز اوست، تصریح کرد: سید محمود دعایی از السابقون انقلاب است و این پیشینه و کسوت همواره پیوسته بوده؛ و نه کسی از او کندی دیده، نه کسی تندی و پرخاش او را به یاد دارد.

دکتر فاطمه راکعی شاعر و فعال سیاسی نیز که در این مراسم حضور داشت، در سخنانی گفت: از مادر بزرگ می‌شود پسر بزرگ. افتخار کردم وقتی دیدم آقای دعایی در این مجلس بزرگ اولین سخنی که گفتند از مادرشان بود، ارادتم چندین برابر شد.

او همچنین به حضور پر تلاطم حجت الاسلام دعایی در مجلس اشاره کرد و گفت: او فرهنگ را با هیچ چیزی عوض نمی‌کند.

سخنران ویژه این مراسم حجت الاسلام والمسلمین سیدحسن خمینی پنجشنبه شب در آئین بزرگداشت حجت الاسلام سید محمود دعایی در کتابخانه ملی افزود: بی تردید اگر کسانی با این سابقه بودند که ادعاهای زیادی داشتند اما دعایی بی ادعا زندگی کرده است.

وی ادامه داد: خوبی حجت الاسلام دعایی با بقیه خوبی ها متفاوت است؛ خوبی دعایی هیچوقت شنیده نشده اما همیشه احساس شده است؛ همه افراد نام این بزرگوار را توام با صفا، رافت و خوبی یاد می کنند.

 

سیدحسن خمینی افزود: وقتی برای برگزاری این نشست با حجت الاسلام دعایی هماهنگ شده بود وی مخالفت زیادی کرد اما من گفتم مهره ماری دارم که می توانم او را برای برگزاری این نشست متقاعد کنم و آن مهره مار ارثی است که از امام خمینی رحمت الله علیه دارم.

وی ادامه داد: آقای دعایی امروز به من گفتند که با برگزاری این مراسم، از خجالت آب می شوم؛ به وی گفتم که حداقل یک بار شما آب شوید.

نوه امام راحل افزود: دعایی متواضع است و تواضع او رنگ ظلم ندارد؛ پرخاشگر نیست و اصولگرایی خودش را توام با پرخاشگری نمی داند.

وی گفت: دعایی معتقد به تمام ارزش هایی است که انقلاب برای آنها شکل گرفت اما متاسفانه بسیاری از ما انقلابی گری را با یک طرفه راندن و ارزش گرایی را با تندخویی یکسان می گیریم.

سیدحسن خمینی افزود: دعایی تندخو هم بوده اما در مسیری که انتخاب می کند محبت را بیش از تندخویی برایش ارزش قائل است.

وی در پایان سخنان خود شخصا از آقای دعایی برای ایراد سخنرانی دعوت کرد.

حجت الاسلام دعایی مدیر موسسه اطلاعات هم با بیان اینکه شرمنده همه بزرگواران و افرادی هستم که در این محفل حضور دارند گفت: اگر افتخار و پیشینه ای دارم هرچه هست در پرتو حضورم در کنار خاندان عزیز امام خمینی(ره) است.

حجت الاسلام سید محمود دعایی افزود: اصرار داشتم این همه عزیز، وقت گرانمایه خود را صرف یک عنصر نالایق و ناشایست نکنند و من با دیدن برخی از مسوولان نظام و انقلاب از خجالت آب شدم.

وی با بیان اینکه راضی نبودم این مجلس با حضور بزرگان از دولت و نظام برای من برگزار شود ادامه داد: خاک پا و شرمسار همه شما هستم؛ افراد دیگری در نظام و انقلاب با پیشینه و لیاقت وجود دارند که می توانستید از آنها تجلیل کنید.

وی ضمن تشکر از علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به خاطر یادآوری پیشینه درخشانش در عرصه کارگری افزود: من در گذشته کارگری می کردم و به خاطر اینکه خانواده ام توان مالی خوبی نداشت، مادرم من را با تنگدستی بزرگ کرد؛ من مجبور بودم سه ماه تعطیلی مدارس به عنوان کارگر و شاگرد بنا کار کنم تا بتوانم در مهرماه لباس نو و کتاب بخرم و از این طریق باری از دوش مادرم بر می داشتم.

دعایی گفت: سال 1359، امام راحل امر فرمودند که من در موسسه اطلاعات به عنوان فردی بی طرف و بدون وابستگی به هیچ جناحی فعالیت کنم.

وی اضافه کرد: در دوران انقلاب شخصیت های بزرگی در زندگی من تاثیرگذار بودند و افراد بزرگی را در آن دوران می شناختم که باید از آنها تجلیل شود؛ چرا ما نباید به یاد آنها باشیم.

وی خاطرنشان کرد: در 35 سال تلاش در موسسه اطلاعات، اقدام های خوبی صورت گرفت که این اقدام ها حاصل تلاش کسانی است که در این موسسه فعالیت داشته اند و نباید نتیجه کار آنها به نام من نوشته شود و من دست همه شما را می بوسم.

در پایان این مراسم افشین اعلاء شعری را در وصف دعایی قرائت کرد و به رسم یادبود و احترام هدایایی به حچت الاسلام و المسلمین سیدمحمود دعایی اهدا شد.

1388 - 1392 © تمامی حقـوق این سـایت متعلق به دکتر صالحی امیری می باشد .

بالا نسخه رومیزی