.: فرهنگ ایران :.

تغییر به حالت دسکتاپ

رونمايى از كتاب ديپلماسى فرهنگى و رايزن فرهنگى

دكتر صالحي در مراسم رونمايي از مجموعه كتاب‌هاي «دانستي‌هاي يك رايزن فرهنگي» گفت: ايران در عرصه بين‌المللي سه تصوير دارد، نفتي، هسته‌اي و فرهنگي. و تصوير فرهنگي ايران، قابل اطمينان ترين تصوير در جهان است. تصوير ايران از زمان ملي شدن نفت در عرصه بين‌المللي نفتي شد و در 10 سال اخير نيز تصوير ايران در عرصه بين‌الملل هسته‌اي شد، تصويري كه با مناقشات متعددي همراه بوده است. اما از ديرباز تصوير ايران در عرصه بين‌المللي فرهنگي بوده است.

ايشان افزود: كشورهاي اروپايي با راه‌اندازي اتحاديه اروپا قصد دارند كه يك حكومت مركزي با قوانين و پول واحد در عرصه بين‌المللي به وجود آورند، اما ما قرن‌ها پيش چنين الگويي را داريم و هخامنشيان توانستند 72 ملت را بدون جنگ و خونريزي زير پرچم خود جاي دهند.

رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي با اشاره به تمدن‌هاي عظيمي چون شهر سوخته و جيرفت گفت: برخي از قوم‌شناسان معتقدند كه جيرفت نقطه آغاز زندگي بشر است و ارزش‌هاي جيرفت كمتر از هخامنشيان و آثاري كه از خود به جاي گذاشته‌اند نيست. محلي‌ها تاكنون از جيرفت بيش از شش هزار قطعه خارج كرده‌اند و برخي از باستان‌شناسان معتقدند بيش از 60 هزار قطعه هنوز در اين منطقه مدفون است. اين تنها بخشي از تصوير رمزگونه ايران است.

به گفته صالحي، نفت و انرژي هسته‌اي به هيچ وجه نمي‌توانند تصوير درستي از ايران در عرصه بين‌المللي ارائه كنند و از اين رو بايد بيش از گذشته به تصوير فرهنگي ايران در عرصه بين‌المللي توجه كنيم و هيچ‌كس تا به امروز نتوانسته است تصوير فرهنگي ايران را مخدوش كند و هيچ قدرتي توان رقابت با تصوير فرهنگي ايران را در عرصه بين‌المللي ندارد.

وي افزود: بسياري از كشورهاي منطقه قرن‌ها زير سيطره فرهنگي ايران بوده‌اند. مثلاً هنوز در هند زنان و مرداني هستند كه وقتي متوجه مي‌شوند ايراني هستي با خواندن چند بيت از اشعار شاعران پارسي‌گو مي‌خواهند بگويند كه با دانش بيگانه نيستند.

صالحي اميري با بيان اين مطلب كه تنها نقطه عزيمت ما در دنياي امروز ايران فرهنگي است گفت: فرهنگ ايراني بسيار غني است و شعاع فرهنگي ما قدرت نفوذ ما را ايجاد مي‌كند.

او افزود: ديپلماسي سياسي آنچنان بر روح جهان حاكم شده است كه ديپلماسي فرهنگي را به حاشيه رانده است و اين گناهي نابخشودني است. بايد توجه داشت كه ديپلماسي سياسي مبتني بر زور، قدرت، پول و فريب است و درونش نوعي زور نهفته است. يكي از ويژگي‌هاي بارز ديپلماسي سياسي ناپايداري است، مثلاً دوستان و دشمنان آمريكا در قرن 21 براساس منافع او تعريف مي‌شوند.

 

به گفته دكتر صالحي، ديپلماسي فرهنگي مبتني بر اقناع‌سازي و نفوذ است و برخلاف ديپلماسي سياسي كه مبتني بر بايدهاست، مبتني بر باورهاست. متاسفانه نسبت ديپلماسي سياسي و فرهنگي در ايران ناعادلانه است. تجربه ثابت كرده است كه ما ايراني‌ها با جنگ‌هاي نظامي نمي‌توانيم به منافعمان برسيم و بايد با ديپلماسي فرهنگي منافعمان را در عرصه بين‌المللي تامين كنيم.

او با بيان اين مطلب كه دنياي آينده عرصه تعارض و تخاصم فرهنگي است، گفت: امروزه اتحاديه اروپا به دنبال نظام پولي و مالي واحد است و حمله به يكي از كشورهاي عضو اتحاديه حمله به كل كشورهاي اتحاديه اروپا محسوب مي‌شود. اما جنگي كه از شمال آفريقا تا عراق دامنگير شده است، جنگ فرهنگي است و جنگ‌هاي فرهنگي قصد دارند كه چهره جهان را تغيير بدهند.

وي در بخش پاياني سخنانش گفت: اگر مي‌خواهيم درعرصه بين‌الملي با زبان ديپلماسي فرهنگي سخن بگويم بايد قوانين بلندمدتي را در اين حوزه تعريف كنيم و منابع و نيروي انساني مورد نياز را نيز تامين كنيم و برنامه بلندمدتي را تدوين و در دستور كار خود قرار دهيم.

پيش از سخنان دكتر صالحي، سليماني معاون پژوهشي سازمان فرهنگ و ارتباطات با اشاره به فراهم شدن زمينه تاليف مجموعه «دانستني‌هاي يك رايزن فرهنگي» گفت: براي نگارش كتاب‌هاي اين مجموعه از كارشناساني كه در اين حوزه تبحر داشتند، دعوت شد و دكتر صالحي اميري از نخستين كساني بود كه ما را در تاليف اين مجموعه ياري داد.

 

شايان ذكر است مجموعه كتاب «دانستي‌هاي يك رايزن فرهنگي» با حضور دكتر صالحي رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي و جمعي از مديران سازمان اسناد و كتابخانه ملي و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در انديشگاه فرهنگي رونمايي شد.

لازم به توضيح است، اين مجموعه كتاب در هشت جلد و با پيگيري‌هاي مركز مطالعات فرهنگي- بين‌المللي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در سال 1393 و توسط گروه انتشاراتي الهدي به چاپ رسيده است كه جلد هفتم ان توسط دكتر صالحي تأليف شده است.

1388 - 1392 © تمامی حقـوق این سـایت متعلق به دکتر صالحی امیری می باشد .

بالا نسخه رومیزی